I see trees of green........ red roses too
I see em bloom..... for me and for you
And I think to myself.... what a wonderful world.

Wednesday, November 27, 2013

Zeytin Ağacımız / Adı Yeliz

Zeytin Yeliz

Zeytin ağaçımızı 2012 yılında Ayvalık’dan bir seradan aldık. Sera sahibinin kızı ağaçı seçmemizde çok yardım etti, onun anısına ağaçın ismini Yeliz koydum.

Fidanı Ekim ayına kadar saksısında tuttuk, sonrasında toprağa diktik. Aldığımızda üstünde küçük küçük yeşil zeytinleri vardi, sonbaharda karardılar.
Bu sene bir parça daha büyüdü, bizdeki ilk zeytinlerini de verdi, geçen seneye göre sayıca daha fazla.

O küçüçük ağaçığın üstünde ilk çiçekleri görmek, sonrasında onların yavaş yavaş büyüğüdünü gözlemek ayrı bir zevk ama beni en çok mutlu eden gelişim ise, her bir zeytinin yeşilden karaya dönmesini izlemek oluyor.

2013 Mahsülleri





2015 Zeytin Yeliz

Biber

İki adet biber fidelerini Mayıs ayında İpek Hanım’in çiftliğinden aldım. Kargo ile geliyor aynı gün toprağa diktim. Ekim ayının sonuna kadar çıtır çıtır taze biberimizi bahçemizden yedik.


İlk çıkan biberi dalında saklayıp olgunlaşmasını bekledim, daha sonra tohumlarını gelecek sene için kurutup, sakladım.

Monday, July 1, 2013

Ortanca ve Çıtır Çiçekler

Ortancalar geçen sene çelikten üretildi ve henüz çok genç olmasına rağmen çiçek vermişti. Bu sene iyice büyüdüler ve daha çok çiçek verdiler. Leylandii altında hafifi gölge ve hafif sabah güneşi görüyorlar.

Mayıs ve Haziran ayında iki defa Genta Ortanca Katı Gübre ilavesi yaptım. Temmuz ayında yapmadım çünkü çiçekler o kadar büyük ki, dalları artık taşıyamaz hale geldi.

Ortanca Katı Gübresi
Ortancalarım

Çıtır çiçeklerin botanik ismini bilmiyorum, onlara çıtır diyorum, renk renkler. Mayıs başında tohumlarını toprağa verdim ama bu işi yapmak için Nisan ayıs daha uygun görünüyor.


Çiçekler ömrünü tamamladıktan sonra kurulama başlıyorlar, iyice kuruduktan sonra en dibindeki kapsülünde tohumlarını alıp biriktiriyorum. Saksı için çok uygun ve görünüm olarak çok hoşuma gidiyorlar. 30 Haziran da ilk çiçekler çıktı, bir-iki hafta sonra çoğalınca daha da güzel olacaklar.

Renk Renk Çıtır Çiçekler

Friday, May 10, 2013

Tarla ve Fideler

03 Mayıs 2013

Dikime Hazır Fide
Tohumdan yetiştirdiğim domatesleri artık tarlaya dikme zamanı geldi. Bir hafta öncesinde toprağı hazırladım, otları temizledim, iyice çapaladım ve yanmış koyun gübresi ekledim.

Dikime Hazır Tarla - Damla Sulama Sistemi


Terlame Hortumu
Geçen sene sulama konusunda çok zorluk çekmiştim. Miktarını ve zamanını iyi ayarlayamadığım için domatesler gereğinden fazla uzamış ve boy ve yaprak çok olmuştu. Bu sene tarlaya damla sulama yapmaya karar verdim. Bauhau'dan aldığım 5 metrelik Gardena Terleme Hortumu, küçük tarlamın damla sulanması için yeterli oldu.

5 adet domates fidesi, 2 adet salatalık ve 2 adet biber fidesi diktim, yakında mahsül toplarım artık :)


Fideler Dikildi
1 Temmuz 2013

Dotatesler fideleri büyüdüler, üzerlerinde bol çiçek var, kimi domatesler ise gittikce büyüyorlar.
 
Tarlanın Genel Hali



Aşağıdaki iki video domates de seyreltmenin nasıl yapılacağına dair gayet öğretici (ikinci videoda budama makası kullansalar iyi olurdu J), bende burada anlatılanlara göre budama yaptım.




http://www.youtube.com/watch?v=U-bgkQIP2oU

Aşağıdaki açıklamayı www.agaclar.net sitesinden aldım, aydınlatıcı ve yararlı olduğunu düşündüm.


Koltuk Alma:
Gövde ile ana yaprakların birleştiği yerde oluşan sürgünlerin alınmasına koltuk alma denir.
İlk koltuk alma işlemi bitkilere herek verildiğinde başlar ve her 10-15 günde bir tekrarlanır.
Koltuk Almanın Yararları:
1-   Olgunlaşma daha erken başlar.
2-   Az sayıda fakat daha iri ve daha düzgün meyveler elde edilir.
3- Bakım ve özellikle mücadele ile hasat işleri kolay ve süratli yapılabilir,masraf azalır.

Tuesday, April 2, 2013

Dahlia Soğanı


Geçen hafta Bauhaus’dan aldığım Dahlia soğanını bu hafta, havanın ısınması ile toprağa gömdüm.

Yaklaşık 15 cm derinliğe gömülmesi tavsiye ediliyordu ben de öyle yaptım. Paketinden çıkarttığımda hep çok soğan olduğunu olduğunu fark ettim ve hepsi birbirine bir ana kök ile bağlı idi ben de hiç ayırmadan toprağa yerleştirdim. Toprak ile kapattıktan sonra elimle hafifçe bastırdım ve suladım. Yeri sabahtan itibaren öğleden sonraya kadar doğrudan güneş alıyor.

Haziran ayında çiçeklenmesini ve Ağustos sonuna kadar çiçekli kalmasını umuyorum.
Paket ve Dahlia Soğanları
Soğan için Kazılan Çukur

Soğanlar Toprağa Yerleştiriliyor




1 Temmuz 2013
Dahlia, soğanları Nisan ayinda topraktan başını uzattı, sonra da hızla büyüdü. Haziran ayinin son iki haftasinda içekler açtı. Her biri kocaman ve çok büyükler. Renkleri de soğanları alırken gördüğüm resimdeki rengin aynısı oldu ama bence benim çiçeklerim daha da güzel oldular.





30 Temmuz 2015
Dahlia, bu sene de üç tane çiçeği ile bahçemizi renklendirdi. Sanki geçen senelere göre çiçekler daha iri, yoksa bana mı öğle geliyor bilemedim. Bu soğanları lale ve çiğdem/nergis soğanları gibi her dönem sonu topraktan çıkartmıyorum, bu sene de açacak mı diye heyecan ile beklemek, çiçek oluşumunu görmek de ayrı bir mutluluk oluyor.
2015 Dahlia Çiçekleri
2015 Dahlia Çiçekleri



Monday, March 25, 2013

Saksıllama - Fideleri Şaşırtıyorum


24 Mart 2013

Geçen ay yerleştirdiğim tohumlar, ikinci kimisi üçüncü yapraklarinı çıkarttıktan sonra artık onları tohum tablasından alıp, saksılara yerleştirme zamanı geldi.


Fideler - Tohum Tablasında 

Saksıma için aşağıdaki karışımı kullanıyorum. Her zamanki gibi iyice karıştırarak homojen bir karışım elde etmeye çalıştım.

Karışım:
3 ölçek toprak
3 ölçek kum
1 ölçek torf


Karışım
Saksıyı karışım ile doldurup, saksıyı yanlarından tutarak yere sertçe vurup karışımın yerleşmesini ve sıkılaşması sağlanıyor. 


Karışım ile Doldurulan Saksı

Saksıda fideyi yerleştireceğim yeri belirleyip, parmağımla hafifçe bastırarak küçük bir oyuk açıyorum. 


Fidenin Yeri Belirleniyor

Fideleri tohum tablasından dikkatlice çıkarttıp, fideyinin köklerini bu oyuğa yerleştiriyor ve kenarlarından parmağım ile kapatıyorum. 

Tohum Tablasından Çıkartılan Fide

Fide Yerleştiriliyor
Her bir saksıyı etiketliyorum. 

Bütün fideleri saksılara yerleştirdikten sonra alttan sulama yapıp (sulamanın yeterli olduğunu anlamak için parmağım ile toprağa temas ettiğimde nemli olduğunu hissetmek gerekiyor), üşümeyecekleri ve yeterinde güneş görebilecekleri yerlerine alıyorum.


Alttan Sulama
Gelişmelerine bakıp, toprak kutudukça yine alttan sulama yaparak dışarıya dikim yapana kadar beklemekten başka şimdilik yapacak bir şey yok.

Monday, March 11, 2013

Çiğdem ve Nergis (ben ve kızkardeşim gibiler)


Geçen sene Ekim ayında Çiğdem ve Nergis çiçeği soğanlarını Bauhaus’dan satın aldım ve etiketinde yazıldığı gibi aynı ay içinde toprağa ektim, geçtiğimiz Cumartesi günü çiğdem’lerim sarılı, beyazlı bahara merhaba dediler. Nergis’leri de bu hafta sonu bekliyorum.




Çiçeklenme bittikten sonra soğanları topraktan çıkartıp, serin, kuru ve ışık almayan bir yerde gelecek Ekim ayına kadar saklayacağım. Bu sene, annemin tavsiyesine uyup, bahçeye ekmek yerine saksıya ve daha sık aralıklar ile ekip daha estetik bir görünüm elde etmeyi amaçlıyorum, göreceğiz bakalım.

15/03/2013

Nergis'ler de bu sabah adaşına merhaba dediler, güzel ve sağlıklı görünüyorlar. Soğanları yerlerine yerleştirdikten sonra hiç emek istemediler ve karşılığında bu güzel çiçeklere sahip olduk, ne mutlu bize.







Sunday, March 3, 2013

Yalancı Yapraklar


3 Mart 2013



Geçen hafta toprağa yerleştirdiğim tohumların ilk yalancı yaprakları çıktı, artık onları gün ışınına çıkarma zamanı geldi. Yine oda sıcaklığında ve ışık alabilecekleri bir ortama aldım. Çok sağlıklı ve çok güzel görünüyorlar :)

Bu arada toprak, kurutukça alltan sulamaya devam ediyorum.

Tuesday, February 26, 2013

Tohumdan Üretim (Domates)


23 Şubat 2013

2012 Yetişen Domates Tohumlarım
Geçen sene yetiştirip, tohumluk ayırdığım domatesleri bu sene ilk defa tohumdan yetiştirmeyi deniyorum.

Tohumluk olarak seçtiğim domates, fidenin ilk çıkan sebzesi idi. Olgunlaştıktan sonra tohumlarını ayırıp, yıkadım ve kuruttuktan sonra kağıt bir zaft içinde ışık almayacak şekilde ve oda sıcaklığında sakladım.

Malzemeler
Plastik kap, Bauhaus bahçe bölümünden aldım ancak plastik dondurma kapları da aynı işi görür düşüncesindeyim, altını dört yerinden yeterince büyüklükte delmek gerekiyor sadece. Bu işlemde eleğim olmadığı için dondurma kabına büyük ve sık delikler açarak elek yapmaya çalıştım ama pek başarılı olmadı, yeni bir malzeme bulmam gerekecek veya bir elek edinmek en doğrusu olacak gibi görünüyor.

Etiket
Etiketlemek için plastik yoğurt kaplarını kullandım. Yeteri büyüklükte keserek gayet pratik ve kullanışlı etiketler yapılabiliniyor. Resmi çektikten sonra fark ettim, tohumun ne olduğunu yazmam gerekiyordu, sonradan ekledim, beni ayıplamayın :)


Karışım


Karışım:
3 ölçek torf
1 ölçek kum
½ ölçek perlit

Yukarıdaki ölçülerde torf, kum ve perlit karıştırılarak homojen bir karışım elde ediliyor.


 






Karışım Kaba Konuldu

     Kap, karışım ile doldurulup, kap tabanı yere vurarak eşit ölçüde dolması sağlanıyor.













Karışım Bastırıldı

    Sert bir materyal ile toprağa iyice bastırarak sıkışması sağlanıyor.
 











Tohumlar Yerleştirildi
   Tohumlar, karışımın üzerine yerleştiriliyor ve üzeri yaklaşık 1-1.5 cm kadar kalınlık olacak şekilde elek vasıtasıyla karışım ile kapatılıyor.


Tohumların Üzeri Kapatılıyor
          Etiketleme yapılıyor.

    Kabın yüksekliğinden bir parça daha az su bir kaba konuluyor ve hazırlanan tohum kabı sulama için, su dolu kaba bırakılıyor.



Alttan Sulama
          Kabın üzerindeki karışımın ıslandığı gözlendiğinde su dolu kaptan çıkartılıyor ve oda sıcaklığında yerine alınıyor


Sulama Sonunda
   Yeşerme başlanaya kadar güneş ışığı görmesine gerek yok, karışım kuruduğu gözlendikçe alttan sulama yöntemi ile sulama yapılıyor.

Yeşerme başlayınca güneş görmesini sağlayacağım, o zamana kadar heyecan ile ilk yalancı yaprakları bekliyorum.

Domatesin tohumdan üretimi için tohumlandırmaya başlama zamanı konusunda epeyce bir takvim üzerinde hesap kitap yaptım, erken mi oldu, geç mi kaldım derken bu haftayı uygun buldum. Bu sene gelişimi inceleyip, seneye en uygun zamanı bulacağımı düşünüyorum.