I see trees of green........ red roses too
I see em bloom..... for me and for you
And I think to myself.... what a wonderful world.

Monday, April 25, 2016

Bahçemizi Dizany Ediyoruz


Bahçemiz için bugüne kadar profesyonel bir yardım almamıştık. Artık, uzun zamandır hayal ettiğim ve dizayn konusunda önemli unsurlardan olan, hangi mevsimde bahçenin neresinin ışık aldığını, neresinin gölgede kaldığını bilmenin rahatlığı ile kafamda oturttuğum fikirleri hayata geçirmenin zamanı geldi. Çimler acınacak halde, yaklaşık on beş gündür mevsim normallerine çıkan hava sıcaklığı sırasında yeterli sulama yapılamadığından anında sarardılar. Bu çalışmalar sırasında çimler de bütünü ile kaldırılıp değişeceği için çok dert edinmiyorum.
Leylandii'lerin Altı - Öncesi












Genel Görünüm - Öncesi

Genel Görünüm - Öncesi

Genel Görünüm - Öncesi


















Ortanca Köşesi - Öncesi
Leylandii’lerin altına, mevsimlik çiçekler ekmeyi seviyorum, verandanın oturma bölümünün tam karşısında olduğundan hem görüntü olarak renk veriyor, hem de seyretmesi çok zevkli oluyor. Çiçekleri set ile çimden ayırmak istedim, böylece çimler biçilirken zarar görmeleri engellenecek aynı zamanda estetik bir görüntü olacak. Taşlar, bir sıra yatay, bir sıra da dikey olarak döşendi.

Leylandii Altı Set











Leylandii Altı Set
Leylandii Altı Set







Zeytin Yeliz kızımız ve güllerin etrafını da setlerin taşlarına uyumlu kırmızı yuvarlar taşlar ile çevirdik. Böylece hem estetik bir uyum sağladık, hem de aynı şekilde çim biçerken makinenin çarpması sonucu zarar görmesi engellendi.
Zeytin Altına Set 



Recai Usta taşları döşemek için çok üç gün çalıştı, ben de elimden geldiğince yardım etmeye çalıştım. Özellikle ortancalar için ayrılan oval bölüm epey zaman aldı çünkü yuvarlak görüntüyü vermek için taşları eğimli kesmek gerekti.

Çalışmalara Yardım

Çalışmalara Yardım




Küçük tarlayı unutmadık, bu çalışmalardan o da nasibini aldı ve bir parça daha genişleyerek bahçenin genel set görüntüsüne dahil oldu.
Tarlam - Yeni Hali

Leylandii'lerin altına bu sene Bodrum Papatyası ektik. Bir tane sarı bir tane eflatun :) 


Leylandii Altı - Sonrası



Zeytin - Sonrası
Melek - Sonrası
Meleğin altına beyaz taşlar koymuştuk, zamanla kirlenmiş ve yeşermişlerdi. Hepsini kaldırdık. Tabii ki atmak olmaz! Temizlemek için taşları çamaşır suyunda beklettim, tek tek yıkadım ve sonunda hepsi yeni gibi oldular.  Bir sıra kahverengi küçük taşları güzelce serdik, düzleştirdik. Sonrasında beyaz büyük taşlar ile daha küçük bir daire yaptık. Bozulan ikinci lavanta yerine sağ tarafına Gaura ektik.

Ortanca Köşesi - Sonrası
3 Haziran

Büyük gün geldi, artık çimenler seriliyor ama öncesinde eski çimler epey bir gayret gerektiren çalışma sonunda kaldırıldı.















Serme İşlemi İle Yeni Çimler
Havalar sıcak olduğu için sulama çok önemli. 

Sulama programı: 
Sabah 05:00-05:30 arası otomatik sulama çalışacak. 
Akşam 20:30-21:00 arası ise elle hortum tutarak sulama yapacağız. 
Yaklaşık 10 gün sonra çimin toprağa tutunmasına bakarak biçmeye başlayacağız ama biçmeden iki gün önce akşam sulamasını keseceğiz.

25 Haziran - Bahçenin Bitmiş Hali















Wednesday, April 6, 2016

Tohumdan Ağaç Yetiştiriyorum

Bahçede Otururken
Ocak ayında, Antalya'ya şirket toplantısı için gittiğimiz otelin bahçesinde kahve içerken, bir arkadaşım hemen arkamızdaki ağacı göstererek "ne kadar güzel bir ağaç" dedi. Cidden çok güzel görünüyordu, dallarındaki bütün yapraklar bu mevsimde döküldüğü ve üstünde hiç yeşillik olmadığı halde, aşağıya doğru sarkan dalları ile lüle lüle saçlarının dağıtmış bir kadının benziyordu. Boyu 1.50-1.60 cm civarında olmalıydı, sanırım daha da fazla uzamayacaktı. 

Oturduğum yerden o güzel ağaca bakmaya devam ederken boş dallarında küçük keseleri fark ettim, "bunlar nedir diye" yaklaşıp baktığımda tohumlarının olduğunu anladım. Hemen bahçıvanlık kimliğim ile iki tane keseyi aldım. Ama ne kadar kötü bir bahçıvanım ki ağacın resmini çekmedim.

Eve döndükten bir kaç gün sonra keseleri açınca her bir kesede iki tane siyah tohum olduğunu gördüm. Çimlendirmek için toprağa verdim. Ama hala kötü bahçıvanlık devam ettiği için tohumların da resmini çekmedim. 

Filizlenen Tohumlar (06.04.2016)
Sanırım ağaçtan tohumları alırken de, aynı tohumları toprağa verirken de filizlenme olacağına pek de güvenmedim.


Ama yanıldım, filizlendiler, iki buçuk ay içinde de epey yol kat edip epeyce büyüdüler.

Bu filizler ile macera devam edecek, yakında onları, daha büyük bir saksıya geçirmeyi planlıyorum, her üç ayda bir resimlerini eklersem böylece büyümelerini de görebileceğim. 

Amacım onları, yeterince büyüdüklerinde, bahçeye dikebilmek ve anneleri kadar güzel olduklarını görebilmek.

Fideleri artık bir süre kalacakları saksılara alabildim. Fakat çok acıdır ki, bir tanesi bir süre sonra sağlığını yitirdi ve yaşamaya devam edemedi. Şimdi elimde bir tanesi kaldı, gözüm gibi baktığım.
Saksıda (05.06.2016)