I see trees of green........ red roses too
I see em bloom..... for me and for you
And I think to myself.... what a wonderful world.

Tuesday, February 26, 2013

Tohumdan Üretim (Domates)


23 Şubat 2013

2012 Yetişen Domates Tohumlarım
Geçen sene yetiştirip, tohumluk ayırdığım domatesleri bu sene ilk defa tohumdan yetiştirmeyi deniyorum.

Tohumluk olarak seçtiğim domates, fidenin ilk çıkan sebzesi idi. Olgunlaştıktan sonra tohumlarını ayırıp, yıkadım ve kuruttuktan sonra kağıt bir zaft içinde ışık almayacak şekilde ve oda sıcaklığında sakladım.

Malzemeler
Plastik kap, Bauhaus bahçe bölümünden aldım ancak plastik dondurma kapları da aynı işi görür düşüncesindeyim, altını dört yerinden yeterince büyüklükte delmek gerekiyor sadece. Bu işlemde eleğim olmadığı için dondurma kabına büyük ve sık delikler açarak elek yapmaya çalıştım ama pek başarılı olmadı, yeni bir malzeme bulmam gerekecek veya bir elek edinmek en doğrusu olacak gibi görünüyor.

Etiket
Etiketlemek için plastik yoğurt kaplarını kullandım. Yeteri büyüklükte keserek gayet pratik ve kullanışlı etiketler yapılabiliniyor. Resmi çektikten sonra fark ettim, tohumun ne olduğunu yazmam gerekiyordu, sonradan ekledim, beni ayıplamayın :)


Karışım


Karışım:
3 ölçek torf
1 ölçek kum
½ ölçek perlit

Yukarıdaki ölçülerde torf, kum ve perlit karıştırılarak homojen bir karışım elde ediliyor.


 






Karışım Kaba Konuldu

     Kap, karışım ile doldurulup, kap tabanı yere vurarak eşit ölçüde dolması sağlanıyor.













Karışım Bastırıldı

    Sert bir materyal ile toprağa iyice bastırarak sıkışması sağlanıyor.
 











Tohumlar Yerleştirildi
   Tohumlar, karışımın üzerine yerleştiriliyor ve üzeri yaklaşık 1-1.5 cm kadar kalınlık olacak şekilde elek vasıtasıyla karışım ile kapatılıyor.


Tohumların Üzeri Kapatılıyor
          Etiketleme yapılıyor.

    Kabın yüksekliğinden bir parça daha az su bir kaba konuluyor ve hazırlanan tohum kabı sulama için, su dolu kaba bırakılıyor.



Alttan Sulama
          Kabın üzerindeki karışımın ıslandığı gözlendiğinde su dolu kaptan çıkartılıyor ve oda sıcaklığında yerine alınıyor


Sulama Sonunda
   Yeşerme başlanaya kadar güneş ışığı görmesine gerek yok, karışım kuruduğu gözlendikçe alttan sulama yöntemi ile sulama yapılıyor.

Yeşerme başlayınca güneş görmesini sağlayacağım, o zamana kadar heyecan ile ilk yalancı yaprakları bekliyorum.

Domatesin tohumdan üretimi için tohumlandırmaya başlama zamanı konusunda epeyce bir takvim üzerinde hesap kitap yaptım, erken mi oldu, geç mi kaldım derken bu haftayı uygun buldum. Bu sene gelişimi inceleyip, seneye en uygun zamanı bulacağımı düşünüyorum.

Friday, February 22, 2013

Kumquat


Babam, Ziverbey’de ki apartman bahçesine dikdikleri Kumquat bitkisini, Nisan başında topraktan çıkartıp saksıya aldı ve bana getirdi. Yaz boyunca saksındaydı. Bahçenin koyduğum köşesini sevdiğini de düşününce, 2012 Ekim  ayı ortalarında toprağa dikdik. Toprakta, saksıda olduğundan çok daha iri meyveler verdi, şimdilerde ise meyvelerin sararmasını heyecan ile bekliyorum.

Akşam üstü güneşini sevdi, çok fazla su istemiyor bu yüzden de sulama sisteminin açısını, bitkinin konumuna göre değiştirdik.

http://en.wikipedia.org/wiki/Kumquat link ile kullanıldığı yerleri ve bitki hakkında daha bilimsel bilgileri edinebilirsiniz.

Kadıköy Salı Pazarı'ndan orta büyüklükte bir Kumquat, saksıda 35 TL'ye satın alınabiliniyor.

18/Nisan/2014

Kumquat çıldırdı! 



Bir önceki seneler üzerindeki meyvelerini sayabiliyorduk ama bu sene, üzerinden saymaya imkan yok. Yine bu sene meyveleri daha iri. Zaten yukarıdaki geçen sene resmine bakınca daha da sağlıklı olduğu, yapraklarının çoğaldığı en önemlisi ufaklığın büyüdüğü görülüyor.

Geçen sene reçel Kumquat reçeli yapmayı becerememiş ve yakmıştım (yazıklar olsun bana :(  Bu sene kardeşimin hocalarığında yapacağım. Tarifi yakında.



Güller


17 Şubat 2013

GENEL BUDAMA

 
BUDAMA ÖNCESİ
Geçen sene babamın çelik yaparak Ayvalık’dan getirdiği güllere bu sene Şubat ayının ortasında budama yaptık. Aslında bir hafta kadar erken yapabilseydik çok daha iyi olacakmış çünkü bazı dallar tomurcuklanmıştı, hal böyle olunca bunları kıyıp da budama yapamadık. 

Ayrıca sarmaşık güllün sadece kırılan veya kurumuş dallarını aldık, öğrendim ki sarmaşık güllere budama yapılmıyormuş.

BUDAMA YERİ















BUDAMA YAPMADIĞIMIZ GÜL










Budamayı yaparken öncelikle hastalıklı, kurumuş veya kırılmış dalları temizlemeye dikkat ettik. Budama yaparken iki gözden alttaki göze bir parça daha yakın (neredeyse ortalayarak) ve 450 açı ile keserek yaptık. Bu işlemi ana gövdeden çıkan her bir ana dal için yaptık.


ÇELİKLER
Sonrasında ihtiyacımız olan kadar çelik ayırıp, çelikleri yapraklı dallarından temizledik ve yaklaşık 300 açı ile ve toprakta yaklaşık 10 cm derinlikte açtığımız çukurlara gömdük ve toprakla kapattıktan sonra toprağı ayak topuğumuz ile hafif hafif bastırarak çelikleri sabitledik. Çeliklerin tutana kadar darbelere maruz kalmaması çok önemli.

ÖLÜ ÇİÇEKLERİN KESİLMESİ
Güllerin tomurçuklanması sonra gonca olması ve en sonunda da bir sabah kalktığımda mükemmel gülümü görmek ne kadar mutluluk veriyorsa, bir süre sonra solduğunu görmekde o derece hüzünlendiriyor beni.

Solmuş gülleri keserken yine babamın yöntemini uyguluyorum. Dalın uzunluğuna göre çiçekten sonra birinci veya ikinci beş yapraklı gözün üstünden ve her zaman olduğu gibi 450 açı ile kesiyorum. Ilk zamanlar, ilk beş yapraklı göz üzerinden kesiyordum ama bu sefer dallar çok uzun olmaya başlayınca bitkinin uzunluğuna göre ikinci beşinci yapraklı gözden de kesmeye başladım.

Kestiğiniz açının ters yönünde yeni dal çıkmaya başlıyor, dolayısı ile kesim açısını ayarlayıp, yeni sürgünün bitkinin dışına doğru gitmesinde fayda var.

Yaz aylarında ölü gül başlarını keserken, kendi çektiğim resimleri eklemeyi umuyorum ama şimdilik şemadan nereden keseceğiniz belli olabiliyor.








HASTALIK
23/Nisan 2013
Güllerimin bir kısmı hastalandı, bir kısmı da bitlenmişler. Yaprakları sararıyor ve dalları kararıyor. Yarım litre suya ceviz büyüklüğünde arap sabunu ve bir çay kaşığı karbanot ilave edip, sabunu iyice çözüyorum. Fısfıs ile güllerin dallarına ve yapraklarını temizliyorum.

Bu karışımı sadece bitkiler hastalandığında yapmıyorum, haftada veya on günde bir uygulama yapıyorum, hastalıklara karşı koruduğu gibi böceklere karşı da koruyor.

Kızgın güneşte yapmamak gerek, güneşin çekildiği akşam üstü saatleri en uygunu gibi görünüyor.