I see trees of green........ red roses too
I see em bloom..... for me and for you
And I think to myself.... what a wonderful world.

Friday, February 22, 2013

Güller


17 Şubat 2013

GENEL BUDAMA

 
BUDAMA ÖNCESİ
Geçen sene babamın çelik yaparak Ayvalık’dan getirdiği güllere bu sene Şubat ayının ortasında budama yaptık. Aslında bir hafta kadar erken yapabilseydik çok daha iyi olacakmış çünkü bazı dallar tomurcuklanmıştı, hal böyle olunca bunları kıyıp da budama yapamadık. 

Ayrıca sarmaşık güllün sadece kırılan veya kurumuş dallarını aldık, öğrendim ki sarmaşık güllere budama yapılmıyormuş.

BUDAMA YERİ















BUDAMA YAPMADIĞIMIZ GÜL










Budamayı yaparken öncelikle hastalıklı, kurumuş veya kırılmış dalları temizlemeye dikkat ettik. Budama yaparken iki gözden alttaki göze bir parça daha yakın (neredeyse ortalayarak) ve 450 açı ile keserek yaptık. Bu işlemi ana gövdeden çıkan her bir ana dal için yaptık.


ÇELİKLER
Sonrasında ihtiyacımız olan kadar çelik ayırıp, çelikleri yapraklı dallarından temizledik ve yaklaşık 300 açı ile ve toprakta yaklaşık 10 cm derinlikte açtığımız çukurlara gömdük ve toprakla kapattıktan sonra toprağı ayak topuğumuz ile hafif hafif bastırarak çelikleri sabitledik. Çeliklerin tutana kadar darbelere maruz kalmaması çok önemli.

ÖLÜ ÇİÇEKLERİN KESİLMESİ
Güllerin tomurçuklanması sonra gonca olması ve en sonunda da bir sabah kalktığımda mükemmel gülümü görmek ne kadar mutluluk veriyorsa, bir süre sonra solduğunu görmekde o derece hüzünlendiriyor beni.

Solmuş gülleri keserken yine babamın yöntemini uyguluyorum. Dalın uzunluğuna göre çiçekten sonra birinci veya ikinci beş yapraklı gözün üstünden ve her zaman olduğu gibi 450 açı ile kesiyorum. Ilk zamanlar, ilk beş yapraklı göz üzerinden kesiyordum ama bu sefer dallar çok uzun olmaya başlayınca bitkinin uzunluğuna göre ikinci beşinci yapraklı gözden de kesmeye başladım.

Kestiğiniz açının ters yönünde yeni dal çıkmaya başlıyor, dolayısı ile kesim açısını ayarlayıp, yeni sürgünün bitkinin dışına doğru gitmesinde fayda var.

Yaz aylarında ölü gül başlarını keserken, kendi çektiğim resimleri eklemeyi umuyorum ama şimdilik şemadan nereden keseceğiniz belli olabiliyor.








HASTALIK
23/Nisan 2013
Güllerimin bir kısmı hastalandı, bir kısmı da bitlenmişler. Yaprakları sararıyor ve dalları kararıyor. Yarım litre suya ceviz büyüklüğünde arap sabunu ve bir çay kaşığı karbanot ilave edip, sabunu iyice çözüyorum. Fısfıs ile güllerin dallarına ve yapraklarını temizliyorum.

Bu karışımı sadece bitkiler hastalandığında yapmıyorum, haftada veya on günde bir uygulama yapıyorum, hastalıklara karşı koruduğu gibi böceklere karşı da koruyor.

Kızgın güneşte yapmamak gerek, güneşin çekildiği akşam üstü saatleri en uygunu gibi görünüyor.

No comments:

Post a Comment